Bokstherapie is een relatief nieuwe therapie. Het kan je helpen om stress, onzekerheid of traumatische ervaringen te verwerken. Ook kan het helpen bij het stellen van grenzen. Er wordt bij de therapie altijd gekeken naar de hulpvraag van de deelnemer. Wat heeft iemand nodig om zijn of haar probleem aan te pakken. Aan de hand van een intake en gerichte vragenlijst kan een goed beeld worden gevormd van de onderliggende problemen. Blokkades kunnen verschillende oorzaken hebben. Doormiddel van gesprekken en praktijkvoorbeelden kan je erachter komen waar het probleem zit. Afhankelijk van de problematiek en de hulpvraag wordt er dan een plan gemaakt.

Bokstherapie kan ertoe bijdragen dat je wat zekerder in je schoenen komt te staan. Er zijn veel voorbeelden van mensen die onzeker zijn en behoefte hebben aan ondersteuning. Grenzen stellen is één van de dingen: hoe pak je dat aan, hoe kun je op een gedoseerde en respectvolle manier ‘zonder iemand te kwetsen’ aangeven waar je grens ligt. Door dit inzichtelijk te maken door praktijkvoorbeelden (rollenspelen) komen mensen vaak tot inzicht.

Kortom, je kan oude patronen doorbreken en je leven opnieuw gaan inrichten. Je leert hoe je anders met een situaties om kan gaan.

Naast het therapeutische deel kan je kennismaken met de technieken en werkvormen die gebruikt worden bij het boksen/karate. Door deze therapie leer je beter in je kracht te staan. Je zult merken dat de vicieuze cirkel waar je in zit makkelijker doorbroken wordt. Het aarden is van cruciaal belang om goed in balans te zijn. Als je vechtsport goed beoefend, ‘moet’ je wel goed in balans zijn want anders ben je een prooi voor je tegenstander. Het is controle en stabiliteit. Als je de dekking niet goed hebt, wordt je geraakt en als je niet uitdeelt, moet je ontvangen. Dit klinkt heel stoer maar dit wordt in grote lijnen ’ook’ van ons verwacht in de samenleving, een ieder moet zijn eigen boontjes doppen. Daarom is ‘vertrouwen hebben’ in je eigen kwaliteiten van onschatbare waarde.