Wat is hatha yoga

Hatha Yoga is de meest ouderwetse yogastijl en de meeste moderne Yoga vormen een aftakking zijn van Hatha Yoga. Hatha yoga heeft als doel de mens weer met zichzelf te verbinden. Het doel van hatha yoga is niet de houdingen perfect te leren uitvoeren maar je eigen lichaam, de mogelijkheden en grenzen ervan te leren kennen, hanteren en beheersen.

Bij Hatha yoga zijn de bewegingen langzaam en beheerst. De houdingen ( asana’s ) en de ademhaling ( pranayama ) brengen een natuurlijke harmonie tussen lichaam en geest tot stand.

Elke houding bestaat uit vier ‘momenten’:

  • Voorbereiding: in een rustige, neutrale houding probeer je in het hier en nu te zijn.
  • Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding. Zonder forceren. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. Dat je jezelf tot een krakeling kunt vouwen is leuk, maar het wordt pas yoga als de ervaring vooropstaat.
  • Aanhouden: al ademend blijf je enige tijd in de houding, de spanning over je spieren spreidend. Zo blijf je alert.
  • Waarneming: in een rusthouding ga je na wat de uitwerking van de houding is. Doorgaans neem je asana’s meerdere keren aan. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest.

Door het doen van de houdingen word je je bewust van wie je bent en hoe je in elkaar zit. Dát maakt je gezond.

Hatha yoga en Roelie

Hallo, ik ben Roelie en ik geef Hatha yoga en Yin yogalessen bij Annet. Sinds 20 jaar doe ik aan Hatha yoga en sinds 3 jaar ook Yin yoga. Zelf vind ik het heerlijk om yoga te beoefenen. Het houdt me sterk, maakt me soepel en brengt me in balans. Ik krijg er veel energie van en het maakt me blij. Ik vind het dan ook erg leuk om yogales te geven en anderen dit ook te laten ervaren.

Ik geef les vanuit rust en aandacht. Hatha yoga is een actieve vorm van yoga waarbij lichaam en geest uitgedaagd worden. Je blijft 3 tot 5 ademhalingen in de houding. De houdingen worden stapje voor stapje opgebouwd en actie en rust worden afgewisseld, zodat de lessen voor de meeste mensen goed te doen zijn.