Bij Yin Yoga gebruik je niet je lichaam om in de houding te komen, maar de houding om in je lichaam te komen.

Yin yoga is een zachte, langzame, meditatieve vorm van yoga. Houdingen worden voor langere tijd vastgehouden, meestal 3-5 minuten, maar het kan zelfs nog langer. Hierdoor ontstaat er een (lichte) weerstand in de gebieden waarvoor de houding bedoeld is. Tijdens de houding zijn we met onze aandacht aanwezig in die gebieden die op dat moment gestimuleerd/aangeraakt worden. Samen met onze bewuste ademhaling worden nu dieper liggend bindweefsel bereikt.

Bindweefsel

Yin yoga doet dus vooral wat met het bindweefsel in ons lichaam. Bindweefsel wordt ook wel “connective tissue” of fascie genoemd. Het is dus verbindend weefsel. Het verbind dus alles in het lichaam met elkaar en het loopt onder andere door de huid, de spieren, organen en bloedvaten.

Bindweefsel bestaat voor minstens 90 procent uit water. Van water weten we dat het een hele goede energie- en informatiedrager is. Door het bindweefsel heen lopen watersnelwegen die ook wel meridianen worden genoemd. De informatie en energie loopt door deze kanalen en voorziet het lichaam steeds weer van de juiste informatie en energie. Als ons bindweefsel verstijft krijg je als het ware file op de snelwegen, waardoor de informatie en energie niet goed door het lichaam kan worden vervoerd. Tijdens de yin yoga houdingen wordt het bindweefsel rondom de meridianen  op rek gebracht, waardoor de energie daarna weer beter kan stromen.

Grenzen

Omdat je lang in een houding verblijft, heb je alle ruimte om te voelen en goed te luisteren naar je lichaam. Waar gaat het soms onaangename gevoel van fysieke weerstand over in pijn? Die grens leer je steeds beter voelen en je leert ernaar te handelen. Dat vind ik het mooie aan yin yoga. Op de mat leer je beter te luisteren naar je lichaam. Ons lichaam heeft ons zoveel te vertellen, leren luisteren naar wat je voelt in plaats van naar de stemmen in je hoofd je vertellen..

Samenvattend

Het is een rustige vorm van yoga;
Houdingen houdt je lang aan;
Je stimuleert het bindweefsel (niet het spierweefsel;
Het heeft een meditatief karakter;
Je hebt alle tijd en ruimte om echt te voelen en naar binnen te keren;
Het wordt vaak ervaren als een mini-vakantie.